کپسول شهوت آماده انفجار کاظم علی محمدی
نتيجه گيري به خود خوانده واگذار ميشود
علاوه بر پیامدهای فردی دوچرخه سواری دختران، نباید از پیامدهای زیانبار آن در عرصه اجتماع و تهدید امنیت اخلاقی و عفت عمومی جامعه هم غافل ماند. این رفتار بخصوص از سوی دختران نوجوان و جوان در پارکها و کوچه و خیابانها (با توجه به حالت نشستن بر روی دوچرخه و نوع پوشششان)، نوعا موجب تحریک شهوت نوجوانان و جوانانی میشود که در آستانه یا اوج بیداری جنسی و تحریکپذیری قرار دارند و کپسول شهوت آماده انفجارند. نتیجه آن هم در آزارهای کلامی و سوء استفادههای مختلف جسمی دیده میشود که متوجه دختران بویژه دختربچهها است، جدای از این که همین جوانان، عقدههای ناکامی خود را در خلوت خود و با فیلمهای مبتذل، خودارضایی و… خالی میکنند..
چند سال قبل مسألهای جنجال برانگیز در رسانهها و محافل فرهنگی! مطرح گردید و حرف و حدیث و سخنان ضد و نقیض پیرامون آن زیاد زده شد و آن حکایت دوچرخه سواری بانوان بود. حتی گروهی به این فکر افتادند که لباسهایی مناسب! برای خانمهای دوچرخه سوار طراحی کنند و به گمان خود راه را برای گسترش فرهنگ دوچرخه سواری هموار نمایند! گروهی هم بر این مسأله مهم فرهنگی! پیشگام شدند و اقدام به دوچرخه سواری در اماکن عمومی مثل پارکها و خیابانها نمودند و کار به جایی رسید که برخی آقایان و پسران بافرهنگ! در استقبال و حمایت از این تلاش دختران و بانوان فداکار! دوش به دوش آنان در این کار فرهنگی! مشارکت نمودند. مدتی از این داستان گذشت، به تدریج سر و صداها خوابید و حمایتها و اعتراضها فروکش کرد و گویا مشکل حل شد. اما متأسفانه مشکل حل نشده بود، یک عدّه مصلحت را در سکوت دیدند و عدهای هم خسته و ناامید شدند و یا کم آوردند ولی حکایت همچنان باقی ماند… . غرض اینکه امروزه از هر کوی و برزنی که رد میشویم، شاهد دوچرخه سواری دختر بچهها و گاه دختران نوجوانی هستیم که گوی سبقت را از پسر بچهها ربودهاند و گاه مورد تشویق والدین بزرگوار هم قرار میگیرند و البته قشر مذهبی جامعه و خانوادههای متدین هم از این پدیده در امان نماندهاند. حال ممکن است بپرسید که آیا دوچرخه سواری دختران ایراد و اشکالی دارد که به طرح چینین مسأله ای می پردازید؟ اصلا آیا در اسلام و فرهنگ غنیّ اهل بیت(علیهم السلام)به این امر توجهی مبذول شده است؟ آیا دوچرخه سواری دختران تأثیر منفی در رشد شخصیتی و روانی آنان میگذارد؟ و پرسشهای دیگری از این دست.
پاسخ به این پرسشها نیازمند فهم نگاه اسلام به جایگاه زن، نقش تربیتی زن در خانواده و جامعه، مسأله عفت و حیای زن، پوشش زن، تفاوتهایی که در تربیت دختران با پسران باید لحاظ شود و … دارد که در این نوشته کوتاه مجالی برای بیان آن نیست. لکن از باب اینکه «آب دریا را اگر نتوان کشید، هم به قدر تشنگی باید چشید» به چند نکته اشاره میشود که در خانه اگر کس است یک حرف بس است و العاقل یکفیه الإشاره.
نگاه روایی به بحث:
نخست به این چند روایت توجه بفرمایید:
امام صادق(علیه السلام)از پیامبر اکرم(صلیاللهعلیهوآله) نقل میکنند که حضرت از سوار شدن زنان بر زین نهی کرده اند2
نیز امام(علیه السلام)میفرمایند: «زین مرکب نفرین شدهای برای زنان است.3
این دو روایت، بانوان را از نشستن بر زین و سوارکاری نهی میکند و شدت نهی در روایت دوم به حدی است که مرتکب این عمل مورد نفرین امام صادق(علیه السلام)قرار گرفته است.
امام صادق(علیه السلام) در ضمن روایت دیگری که علایم آخرالزمان را بیان میکنند، چنین فرمودند: « (در آن زمان) زنان بر زینها سوار میشوند».4
امیرمؤمنان علی(علیه السلام) در حدیثی با اشاره به دلیل این نهی، میفرمایند:« زنانِ خود را بر زینها سوار نکنید که این کار باعث تحریک و تهییج زنان و کشیده شدن آنان به سمت فساد و گناه میشود».5
در فرمایش دیگر امام صادق(علیه السلام)درباره صبر و شهوت زنان چنین میفرمایند:« خداوند عزّوجلّ ده برابر صبر بردباری مرد را به زن داده است و اگر هیجان زن تحریک شود شهوت وی ده برابر شهوت مرد خواهد بود».6
یا در حدیثی دیگر ابو بصیر از امام صادق(علیه السلام)نقل میکند که حضرت میفرمودند: «در مسأله لذتجویی، زن بر مرد نود و نه برابر بیشتر برتری داده شده است، لکن بر این لذتجویی پرده حیا کشیده شده است (حیا مانع از آن میشود)».7
حاصل سخن اینکه در روایات رسیده از ائمه معصومین(علیهم السلام) از سوارکاری زنان به این دلیل که باعث تحریک هیجان و شهوت آنان و کشیده شدن به سمت فساد و گناه میشود، به شدت نهی و ما را به این واقعیت رهنمون شده که اگر هیجان و شهوت زن تحریک شود میتواند به مراتب بیشتر از شهوترانی و لذتجویی مردان آسیبزا و ویرانگر باشد.
حال اگر پرسیده شود که ارتباط این روایات با مسأله دوچرخه سواری بانوان چیست؟ در پاسخ باید گفت: با توجه به تعابیری که در روایات آمده "سرج"، "سروج" و "رکوب" ؛ یعنی زین و نشستن بر زین، و در نظر گرفتن این نکته که در اینجا سوارکاری و نشستن بر اسب و امثال آن خصوصیتی ندارد، برداشت اولیه ما از این روایات این است که نهی متوجه نشستن بر هر زینی است چه زین اسب و امثال آن از حیوانات باشد و چه زین دوچرخه، موتورسیکلت و امثال آن از وسایل نقلیه. بخصوص وقتی به این مسأله توجه کنیم که معمولا زین حیوانات بزرگتر و پهنتر بوده است و زین دوچرخه کوچکتر و باریکتر و میزان تحریک کنندگی در آن بیشتر.
اگر مروری تاریخی هم به این قضیه داشته باشیم خواهیم دید که سیره و روش مسلمانان در صدر اسلام و تا مدتها پس از آن چنین بوده است که در مسافرتها و جابجاییها، خانمها بر کجاوه سوار میشدند نه بر زین حیوانات و بر اساس روایتی که محمد بن مسلم از امام باقر(علیه السلام) نقل میکند، اولین زنی که در اسلام بر زین نشست عایشه بود، هنگامی که بعد از شهادت امام حسن(علیه السلام)سوار بر قاطری از منزل خارج شد و مردم را تحریک کرد تا نگذارند حضرت در کنار قبر شریف جدّشان(صلیاللهعلیهوآله) دفن شوند.8
تحلیل روان شناختی حاصل از روایات:
بنابراین، اسلام و آموزههای ارزشمند آن، عفت و حیا را بر زن میپسندد و از هر آنچه که باعث لطمه به آن شود نهی کرده است (بخصوص که توانمندی زنان در شهوات و لذتجویی بسیار بیشتر از مردان است). یکی از اموری که زمینه این پردهدری را فراهم میکند دوچرخه سواری دختران است. با توجه به ساختار و فیزیک خانمها، وقتی دختران بر زین دوچرخه سوار میشوند دقیقا شرمگاه (فرج) آنان روی زین قرار میگیرد و باعث تحریک و تهییج آنان میشود و به تدریج ممکن است از این کار لذت ببرند و بر این لذت عادت کنند و به مرور زمان ممکن است به سمت خودارضایی کشیده شوند. پدیدهی نابهنجار و گناه زشت و بزرگی که با توجه به آمار گزارش شده و تجارب مشاورهای، متأسفانه روز به روز در میان دختران شایعتر میشود. شاید یکی از مصادیق فساد و فجوری که در روایت علی(علیه السلام) بدان اشاره شده، همین باشد. همچنین باید به این مسأله نیز توجه داشته باشیم که بسیاری از رفتارها و عادتها از همان کودکی شکل میگیرند. بعضی از والدین به بهانه کودکی و سن کم بچهها، خیلی مراقب رفتار، گفتار، روابط و پوشش فرزندانشان نیستند و هنگامی به فکر میافتند که دیگر دیر شده و عادت نامطلوبی شکل گرفته و زمان و انرژی زیادی باید صرف کنند تا شاید بتوانند آن را برطرف کنند.
پیامدهای اجتماعی آن:
علاوه بر پیامدهای فردی دوچرخه سواری دختران، نباید از پیامدهای زیانبار آن در عرصه اجتماع و تهدید امنیت اخلاقی و عفت عمومی جامعه هم غافل ماند. این رفتار بخصوص از سوی دختران نوجوان و جوان در پارکها و کوچه و خیابانها (با توجه به حالت نشستن بر روی دوچرخه و نوع پوشششان)، نوعا موجب تحریک شهوت نوجوانان و جوانانی میشود که در آستانه یا اوج بیداری جنسی و تحریکپذیری قرار دارند و کپسول شهوت آماده انفجارند. نتیجه آن هم در آزارهای کلامی و سوء استفادههای مختلف جسمی دیده میشود که متوجه دختران بویژه دختربچهها است، جدای از این که همین جوانان، عقدههای ناکامی خود را در خلوت خود و با فیلمهای مبتذل، خودارضایی و… خالی میکنند..
سخن پایانی اینکه، براساس آموزههای اسلامی که سبک تربیت و شکل آموزش فرزندان دختر با پسر را متفاوت میداند و با توجه به ساختار فیزیکی و ویژگیهای روانی و شخصیتی خاصی که دختران دارند، در برنامهریزیهای تربیتی، آموزشی، اوقات فراغت، سرگرمی، تفریح و ورزش آنان شایسته است متناسب با فرهنگ دینی خودمان عمل کنیم، نه بر اساس فرهنگ تحمیلی بیگانگان و آموزههای پر اشتباه و آسیبزای آنان.
پی نوشت ها:
1. دانش آموخته حوزه علمیه قم و کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
2. عن ابی عبدالله (علیه السلام) قال:« نهی رسول الله (صلیاللهعلیهوآله) أن یرکب سرجٌ بفرج»(وسایل الشیعه20/178 و اصول کافی5/516)
3. عن ابی عبدالله (علیه السلام) قال:« السرج مرکبٌ ملعون للنساء» (وسایل الشیعه 11/497)(سند هر دو روایت صحیح است).
4. «… و رکبت ذات الفروج السروج…»( مستدرک الوسایل14/261)
5. « لاتحملوا الفروج علی السروج فتهیّجوهنّ للفجور »(وسایل الشیعه20/178 و اصول کافی 5/516)
6. «إن الله عزّوجلّ جعل للمرأه صبر عشره رجال فإذا هاجت کانت لها شهوه عشره رجال »(وسایل الشیعه 20/63 و اصول کافی5/338)
7. عن ابی بصیر قال: سمعت ابا عبدالله (علیه السلام) یقول: فضّلت المرأه علی الرجل بتسعه و تسعین من اللذّه و لکن القی علیها الحیاء (وسایل20/63).
8. محمد بن مسلم قال: سمعت اباجعفر(علیه السلام) یقول: لمّا حضرت الحسن الوفاه… الی أن قال: فخرجت عایشه مبادره علی البغل المسرج، فکانت اول امرأه رکبت فی الاسلام سرجا (وسایل11/497).